CAPEX Advisors toimi neuvonantajana Suutarilan uuden monitoimitalon elinkaarihankkeessa Helsingissä

CAPEX Advisors toimi yhteistyössä Rambollin kanssa Helsingin kaupungin neuvonantajana Suutarilan alueelle rakennettavan uuden monitoimitalon elinkaarihankkeessa, joka toteutetaan SRV:n toimesta Helsingin kaupungin käyttöön. Kaupungin juridisena neuvonantajana toimi Krogerus. Hankkeen tavoitteena on tarjota kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia, toiminnallisesti laadukkaita tiloja perusopetukselle, päiväkodille, kirjastolle ja nuorisotilalle.

Monitoimitalon rakentaminen käsittää uudisrakennuksen, joka sijoittuu nykyisen rakennuksen paikalle ja tarjoaa tilat 900 lapselle, sisältäen peruskoulun, päiväkodin, nuorisotilan ja kirjaston. Uusi monitoimitalo on valmis ottamaan oppilaat vastaan syyslukukaudella 2027.

FKS Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy

Erinomainen taloudellinen ja laadullinen tulos:

Suotuisa kilpailutilanne ja onnistuneesti suunniteltu hankintaprosessi johtivat siihen, että kaupunki sai käyttöönsä erinomaisen laadullisen ja taloudellisen tuloksen. Taloudellinen tarkastelu osoittaa, että hankinta mahdollisti kaupungille merkittäviä säästöjä verrattuna arvioituun vaihtoehtoiskustannukseen. CAPEX Advisors hyödynsi projektissa kestävän rakentamisen, projektinjohtamisen ja taloudellisen asiantuntemuksensa onnistuneen ja Helsingin kaupungin tavoitteet ylittävän kokonaistuloksen aikaansaamiseksi.

Kilpailutusmalli korosti kaupungin toiminnallisia ja ekologisia tavoitteita:

Rakennus on suunniteltu mittakaavaltaan käyttäjän kokoisiksi kortteleiksi, jotka eri ominaisvärein ja julkisivumateriaalein ilmentävät käyttötarkoitustaan ja luovat käyttäjäryhmille oman identiteetin. Monitoimitalolle toteutetaan turvalliset ja inspiroivat piha-alueet, jonka eri alueet välineineen kutsuvat leikkimään, liikkumaan, tutkimaan ja oleskelemaan. Kokonaisuutena suunnitteluratkaisu tarjoaa hyvät mahdollisuudet monitoimitalon kehittymiselle alueelliseksi keskukseksi, jossa viihdytään, harrastetaan, opitaan ja kohdataan.

Sitouttamalla palveluntuottajan kestävän kehityksen periaatteisiin on voitu varmistaa, että koko rakennuksen elinkaari – suunnittelusta ylläpitoon – tukee Helsingin kaupungin hiilineutraaliustavoitteita. Hankkeeseen sisältyy vanhan rakennuksen purku, joka on tarjonnut sekä kaupungille ja hankkeen tarjoaville rakennusliikkeille mahdollisuuden kehittää kestävän kehityksen kannalta tärkeää kiertotalouden osa-aluetta. SRV:n ratkaisussa on saavutettu korkea taso sekä materiaalien uusiokäytössä, vähähiilisissä materiaalivalinnoissa sekä uusiutuvan energian ratkaisuissa, kuten aurinkopaneelien ja lämpöpumppujen käytössä. Taloudellisesti onnistunut lopputulos ja elinkaarimallin soveltaminen vahvistaa hankkeen vastuullisuutta ja pitkän aikavälin kestävyyttä osana Helsingin kaupungin pitkäaikaista palveluverkkoa.

”Suutarilan uuden monitoimitalon suunnittelua ja toteutusta ohjaavat hankkeelle asetetut elinkaaritavoitteet, joilla pyritään energiatehokkaaseen, elinkaarikestävään, luontoarvot huomioivaan sekä resurssiviisaaseen rakentamiseen. Hankkeessa pystytään SRV:n tuomilla ratkaisuilla huomioimaan hyvin kestävän kehityksen näkökulma esimerkiksi uusiokäyttämällä materiaaleja purettavasta rakennuksesta. SRV:n ratkaisussa myös kaupunkikuvalliset tavoitteet on otettu hyvin huomioon; suuren rakennusmassan jakaminen vapaamuotoisesti eri toimintoja käsittäviin osiin sopeuttaa rakennuksen lähiympäristön pienpiirteiseen asumismiljööseen. Rakennus muodostaa päiväkodille, koululle, kirjastolle ja nuorisotiloille miellyttäviä ja sijainniltaan sopivia ulkotiloja. Rakennuksen eri toimintojen sijoitus rakennuksen eri osiin muodostaa sujuvat sisätilat, joissa rakennuksen käyttäjien toiminnalle on luotu optimaaliset olosuhteet toiminnalleen. Rakennuksen sisätiloissa on helppo suunnistaa, joten eri käyttäjäryhmien välinen yhteistyö helpottuu. Keskeiset aulatilat opinportaineen ja ruokailutiloineen yhdistävät rakennuksen eri siipiä. Juhlatilaisuuksissa esityslavan esityksiä voi seurata myös aulasta ja portailta käsin”, toteaa Helsingin kaupungin projektijohtaja Ari Hulkkonen.

CAPEX Advisors sitoutuu elinkaariajattelua tukevien ratkaisujen edistämiseen koulutus- ja varhaiskasvatusinfrastruktuureissa:

"Olemme innostuneita tästä mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa ja toteuttaa monitoimitalo, joka ei ainoastaan vastaa nykypäivän tarpeisiin vaan myös asettaa uusia standardeja ympäristöystävällisessä rakentamisessa," toteaa CAPEX Advisorsin projektijohtaja Kimmo J. Niemi. "Suutarilan hanke on esimerkki siitä, miten hankintavaiheen vuorovaikutus tarjoajien kanssa voi luoda puitteet, jotka edistävät kestävää ja vastuullista yhteiskuntaa sekä laadukasta koulurakentamista."

Lisätiedot:
Kimmo Niemi, Tekninen johtaja 
kimmo.j.niemi@capexadvisors.fi